Teatteritalo on välttämätön kulttuurikaupunki Espoolle

 

Espoon kaupunginteatteri on Suomen paras vierailuteatteri alan ammattilaisten mielestä. Suuri joukko teatterin harrastajista arvostaa teatterin monipuolista ohjelmaa sekä kiinnostavia ja korkeatasoisia teatteriesityksiä. Espoossa nähdään Suomen eri teattereiden parhaita esityksiä sekä ulkomaisia erikoisia ja meille yllättäviäkin ja siksi hyvin pidettyjä teatteriesityksiä.

 

Teatterin pitkäjännitteistä kehittämistä vaikeuttaa oman teatteritalon puute. Siksi on hämmästyttävää että teatterijohtaja Jussi Helminen on onnistunut kymmenvuotiskaudellaan nostamaan teatterin Suomen johtavaksi vierailuteatteriksi. Teatteriesitykset ovat Tapiolassa kahdessa eri rakennuksessa: Revontulihallissa ja kaupungin kulttuurikeskuksessa mikä vaikeuttaa teatterin toimintaa ja on ongelma yleisölle joka ei aina tiedä mihin mennä esitystä katsomaan. Vuosittain katsojia on kuitenkin peräti noin 30 000 vaikka esityssalit ovat suhteellisen pieniä.

 

Oma teatteritalo on ollut toiveena pitkään ja sitä on suunnitteillakin yli kymmenen vuotta. Espoon kaupungin päätöksentekijät eivät ole riittävän ponnekkaasti edistäneen teatteritalon suunnittelua ja teatterin rahoituksen järjestämistä pitkäjännitteisesti. Espoon kaupunki on maan toiseksi suurin kaupunki ja suhteellisen varakas muihin kaupunkeihin verrattuna. Paljon Espoota pienemmissä kaupungeissa on teatterilla vakituiset tilat ja keskeinen asema kaupungin kulttuurielämässä.

 

Mielestäni on suuri kulttuuriskandaali, että Espoon kaupunki viivyttelee oman kaupunginteatterin rakennuksen toteuttamista. Kaupungilta ei ole edes pyydetty investointiin rahaa, vain takauksen lisäksi noin 3 miljoonaa euroa vuosittain vuokranmaksuun, jolla rakentamiseen tarvittava rahoituslaina kuoletettaisiin 20 vuodessa. Lisäksi tarvitaan kaupungilta sitoutuminen vuosittaisesta toiminta-avustuksesta, noin 3 miljoonaa euroa. Arvioni rahamääristä ovat oikeaa suuruusluokkaa, mutta luvut pitää tarkistaa teatterin kannatusyhdistykseltä. Tuo noin 6 miljoonaa euroa on promillen luokkaa kaupungin vuosibudjetista ja vastaa keskikokoisten kaupunkien teatteriavustusta. Asukasta kohden Espoon kaupungin tässä esitetty vuotuinen tuki olisi selvästi pienempi kuin useissa muissa maamme kaupungeissa.

 

Tässä on syytä korostaa, että suunnitelmien mukaan Espoon kaupunginteatterin ei ole tarkoitus kilpailla Helsingin suurten teattereiden kanssa – siihen suunniteltu teatterirakennus on aivan liian pieni. Tarkoitus on kehittää Espoon kaupunginteatteria johtavana vierailuteatterina elävöittämään maamme teatterielämää. Korkeatasoinen vierailuteatteri palvelee paitsi suomalaista yleisöä myös ulkomaisia katsojia ja tukee siten Espoon ja Suomen matkailutoimintaa.

 

Espoon Kulttuuriseura ry – Esbo kultursällskap rf on vuosien ajan tukenut teatterijohtaja Jussi Helmisen ja Teatterin kannatusyhdistyksen toimintaa oman teatterirakennuksen saamiseksi Espooseen. Annamme jatkossa kaiken tukemme vuoden 2014 alussa aloittaneelle teatterijohtaja Joachim Thibblinille kaupunginteatterin kehittämisessä ja teatterirakennuksen saamisessa vihdoin Espooseen.

 

Teatterijohtaja Jachim Thibblin esiintyy seuran vuosikokouksessa 20.03.2014 klo 18- EYJ:n kokoustiloissa Kauppamiehentie 6 Tapiolassa Kulttuurikeskusta vastapäätä ns. apteekin talossa.

20.03.2014 espoonkulttuuriseura.vuodatus.net

 

Espoon Kulttuuriseura ry – Esbo kultursällskap rf

puheenjohtaja, ordförande Jarkko Rahkonen

[email protected]