Akvarelli on taitolaji


Akvarelli eli vesivärimaalaus on se maalaustaiteen laji, johon lähes jokainen on omakätisesti tutustunut. Koulun kuvaamataidon tunnilla vesi läiskyi ja värinapit ohenivat, kunnes väriä oli yritettävä märällä pensselillä irti värikakun reunoilta. Siihen se monilla on jäänytkin. Tulos oli harvoin sellainen kuin mielessä oli siinnellyt. Vaikka piirtäminen tai taiteen tekeminen olisi kiinnostanutkin, ei akvarellin teko ollut siitä helpoimmasta päästä. Työskentelyn on oltava nopeaa ja määrätietoista, koska kerran paperille maalattua väriä ei enää saa pois.

Maailmamme on muuttunut yhä visuaalisemmaksi. Kuvia tulvii joka puolelta, jatkuvalla taukoamattomalla tahdilla, ähkyksi asti. Jaksammeko vielä innostua taidenäyttelyistä, yksittäisten taiteilijoiden subjektiivisista kuvista? Ehkä juuri niistä me voimme löytää jotain todellista kuten Platon totesi yli 2000 vuotta sitten: Aidon taiteen kokeminen vapauttaa. Salvat ikään kuin irtoavat, silmät aukenevat, kylmät väreet kulkevat.”


 Akvarellitaiteilijoita on Suomessa paljon ja vielä enemmän tämän vaikean taidemuodon harrastajia. Viime vuonna Helsinkiin avattiin Suomen ainoa vain akvarellitaiteeseen keskittynyt galleria, jossa voi käydä kokemassa miten "silmät aukenevat".


 AKVART galleria, Humalistonkatu 1 (Mannerheimintien kulmassa), avoinna ti, to, pe klo 11-17, ke klo 11-19 ja la-su klo 11-16.

Reijo Kekkosen "Kahdeksan vuodenaikaa" näyttely avoinna 21.9.-3.10.2010, Kekkonen on paikalla aina gallerian ollessa auki.

Reijo Kekkonen